Methode
Welke methode gebruikt Groente & Meer?
Als moeder weet ik hoe fijn het is als je kind goed eet. Maar ook hoe belangrijk het is dat je hier als gezin zelf invulling aangeeft. Mijn methode biedt ruimte voor individuele voorkeuren en opvoedstijlen. We werken samen naar een ideale uitkomst die past bij jullie gezinssituatie.
Groente & Meer maakt gebruik van de gecertificeerde VIPP-FI methode (Video Intervention on Positive Parenting - Feeding Infants). Bij deze methode wordt er telkens naar een andere ontwikkelingsfase van je kind gekeken. Het draait in de kern om: het terugkijken van filmopnames van een eetmoment bij jullie thuis en positieve begeleiding. Er wordt gekeken naar de verschillende eetsignalen van je kind en wat deze betekenen.
Nadat je een of meer VIPP-sessies hebt doorlopen, kun je omgaan met verschillende situaties tijdens het eten en weet je welke aanpak het beste werkt voor jou en je kind.
Bekijk de video hiernaast voor meer informatie over de VIPP-methode, of check: http://vippleiden.com/
4-6 maanden: De eerste hapjes
Je kind dronk tot nu toe alleen melk en gaat nu zijn eerste vaste hapjes proberen. Hoe reageert hij? Wat zijn de specifieke eetsignalen die je kind je laat zien, en hoe ga je hier vervolgens als ouder mee om? Hoe zorg je ervoor dat je kind genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt? Hoe gevarieerd kan hij al eten, en wat voor regels en gewoontes zijn goed om te gebruiken? We kunnen je helpen om deze vragen te beantwoorden.
7-8 maanden: Oefenen met structuur
Je kind is nu gewend aan verschillende hapjes en smaken. Jullie beginnen nu langzaam met ‘echt’ eten, dus meer stukjes in het eten en meer variatie in vorm en textuur. Waarom is dit zo belangrijk? En wat vertelt je kind je als hij dit weigert of alleen maar gepureerd eten wil krijgen? Wat kan je dan doen? Met een sessie krijg je advies over hoe je dit kan aanpakken.
12-13 maanden: Met de pot mee-eten
Je kind eet nu met de pot mee en wordt steeds zelfstandiger. Maar wat als je kind niet wil meewerken en tegendraads is? Hoe ga je met dergelijk gedrag om? We kijken hoe je zijn eetgedrag op een positieve manier kunt stimuleren met behulp van sensitief opvoeden. Dit betekent door echt naar je kind te kijken en hierop te reageren als ouder.
16-18 maanden: Alles zelf doen
Je kind wordt echt een eigen persoonlijkheid met een eigen willetje. Misschien hadden jullie eerder geen problemen met eten, maar dat kan nu opeens veranderen. Wat je kind eerst lekker vond, wil hij nu niet meer, of hij eet opeens veel minder. Hoe ga je om met deze verandering? En wat is normaal? Je krijgt verschillende tips en handvatten om met eventueel lastig gedrag aan tafel om te gaan.