Methode

Welke methode gebruikt Groente & Meer?

Groente & Meer maakt gebruik van een gecertificeerde methode: VIPP. Deze methode is ontwikkeld door de Universiteit van Leiden en de Wageningen Universiteit en staat voor Video Intervention on Positive Parenting. Het draait in de kern om: het terugkijken van filmopnames en positieve begeleiding. Daarnaast wordt er gekeken naar de verschillende eetsignalen en wat deze betekenen.

Hieronder staan de verschillende ontwikkelingsfases. Na afloop van deze fases weet je hoe je verder moet. Je hebt technieken geleerd om met verschillende situaties tijdens het eten om te gaan. Je weet welke aanpak het beste werkt voor je kind. Er is een basis gelegd voor het verder ontwikkelen van een gezond eetgedrag met daarbij de horende voorkeuren en smaken.

Play Video

4-6 maanden: de eerste hapjes

Je kind kende tot nu toe alleen melk maar gaat nu zijn eerste vaste hapjes proberen. Hoe reageert hij, en wat zijn de specifieke eetsignalen die je kind je laat zien? Wat betekenen signalen als mondje dichthouden, gezicht wegdraaien of wapperen van de handjes en hoe ga jij daar als ouder vervolgens mee om?

Kind hapjes geven
Baby eerste hapjes

4-6 maanden: ontdekken en wennen

Je kind is nu 1 of 2 weken bezig met het wennen aan vast voedsel. Hoe doet hij het? Krijgt hij genoeg gezonde voedingsstoffen binnen? Wat kun je hem geven en in welke vorm? Er komt heel wat bij kijken en de meeste ouders hebben veel vragen. We bespreken hoe gevarieerd je kind al kan eten en kijken naar eetgewoonten en regeltjes die ervoor kunnen zorgen dat je kind weet waar hij aan toe is, zoals een slab omdoen, rechtop in de stoel zetten of tegen je kind praten.

7-8 maanden: pureren of stukjes?

Je kind is nu gewend aan verschillende hapjes en smaken. Jullie beginnen nu langzaam met ‘echt’ eten, dus meer stukjes in het eten en meer variatie in vorm en textuur. Waarom is dit zo belangrijk? En wat vertelt je kind je als hij dit weigert of alleen maar gepureerd eten wil krijgen? Wat kan je dan doen?

Groente & Meer ouders voeding
Eerste hapjes kind

12-13 maanden: met de pot mee-eten

Je kind eet nu met de pot mee en wordt steeds zelfstandiger. Maar wat als je kind niet wil meewerken en tegendraads is? Hoe ga je met dergelijk gedrag om? We kijken hoe je zijn eetgedrag op een positieve manier kunt stimuleren met behulp van sensitief opvoeden. Je leert naar de signalen van je kind kijken en je krijgt tips hoe je hier als ouder op kunt reageren.

16-18 maanden: alles zelf doen

Je kind wordt echt een eigen persoonlijkheid met een eigen willetje. Misschien hadden jullie eerder geen problemen met eten, maar dat kan nu opeens veranderen. Wat je kind eerst lekker vond wil hij nu niet meer, of hij eet opeens veel minder. Hoe ga je om met deze verandering? En wat is normaal? Hoe kun je als ouder vooruitlopen op situaties of deze eerder herkennen zodat je op tijd en op een rustige, positieve manier kunt ingrijpen? Je krijgt verschillende tips en handvatten om met eventueel lastig gedrag aan tafel om te gaan.

Gezond ontbijt kind

Wat is de VIPP-methode?

Aan de hand van filmopnames wordt gekeken naar de eetmomenten in een gezin. De beelden worden besproken en samen wordt er gezocht naar de beste oplossing voor een specifieke vraag of toestand. De gehele VIPP-methode bestaat uit 5 sessies en is bedoeld voor jonge kinderen. Er wordt telkens naar een andere fase in de ontwikkeling van je kind gekeken. Maar je hoeft natuurlijk niet alle sessies te doorlopen als dat niet nodig is. Je kunt erop vertrouwen dat ik voldoende professionele ervaring en wetenschappelijke achtergrond heb om jullie situatie vanuit verschillende invalshoeken te benaderen en te beoordelen. Als moeder weet ik hoe fijn het is als je kind goed eet. Maar ook hoe belangrijk het is dat je hier als gezin zelf invulling aangeeft. Mijn methode biedt ruimte voor individuele voorkeuren en opvoedstijlen. We kijken juist naar de dingen die goed gaan en werken daar samen aan verder. Daarom zie ik ook dat deze methode zo doeltreffend is; de oplossing wordt niet van bovenaf opgelegd

maar we werken samen naar een ideale uitkomst die past bij jullie individuele gezinssituatie, met jullie eigen eetgewoonten en opvoedstijl.

Nadat je een of meer VIPP-sessies hebt doorlopen, kun je omgaan met verschillende omstandigheden tijdens het eten en weet je welke aanpak het beste werkt voor jou en je kind. Je hebt de basis gelegd voor een leven lang gezond en lekker eten, met alle daarbij horende voorkeuren en smaken.

Je kunt zelf een opname insturen, je krijgt hiervoor instructies van mij. De beelden bekijken we later samen op een rustiger tijdstip. Na afloop van het consult wordt het beeldmateriaal vernietigd (AVG).

Voor meer informatie over de VIPP-methode check: http://vippleiden.com/