Over mij
Wie is Groente & Meer?
Als kind was ik dol op groenten (ook op snoep trouwens). Dat heb ik te danken aan mijn ouders die altijd met veel liefde verse gerechten met veel groenten uit de moestuin op tafel zetten. Ik heb aan mijn jeugd fijne herinneringen van gezellig samen eten en ik koester ook nu de momenten dat ik met mijn gezin samen ben en we allemaal aan tafel zitten. Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe fijn het is als je kind met smaak gezond eet.
Menselijk gedrag heeft me altijd gefascineerd: waarom doen mensen wat ze doen, terwijl ze weten dat het niet goed voor ze is? En kan je dit gedrag veranderen? Daarom behaalde ik als aanvulling op mijn studie en baan in de levensmiddelentechnologie mijn bachelor Psychologie. De combinatie van deze twee wetenschappelijke benaderingen vond ik zo interessant dat ik besloot te promoveren in Voeding en Gezondheid met als onderzoeksgebied kinderen en eetgedrag. Ik heb me nog verder verdiept in dit onderwerp door onderzoek te doen naar smaakvoorkeuren en smaakontwikkeling bij kinderen. Ik vind het fantastisch dat ik ouders nu concreet kan helpen met mijn kennis.
Achtergrond/opleidingen
- Gecertificeerd VIPP-SD/FI Coach (opleiding Coach Video Interventie Positive Parenting Sensitivity Discipline/Feeding Intervention, Leiden Universiteit, 2016)
- PhD/Doctor in Voeding en Gezondheid (Dr., Wageningen Universiteit & Research, 2010 - 2015)
- Bachelor of Science Psychologie (BSc Cum Laude, Leiden Universiteit, 2005 - 2009)
- Master of Science Levensmiddelen Technologie (MSc, Wageningen Universiteit, 1985 - 1991)
- Vrijwilliger bij "De Kindertelefoon" en de "Alles Oke support lijn" (gecertificeerde opleidingen gebaseerd op o.a. verschillende communicatie technieken, oplossingsgericht werken, zelfredzaamheid van het kind, 2020- heden)
- Project: https://www.habeat.eu/
- Project: http://www.babyseerstehapjes.nl/
- Project: https://www.regiofoodvalley.nl/programma/regio-deal/themas/gezonde-voeding/prille-start
Publicaties
- Eating in the absence of hunger in 18-month-old children in a home setting (Pediatric Obesity, Mei 2021)
- The Baby’s First Bites RCT: Effects of vegetable exposure and sensitive feeding on toddler health outcomes and maternal feeding behaviour (Appetite, September 2021)
- The Baby’s First Bites RCT: Evaluating a vegetable-exposure and a sensitive-feeding intervention in terms of child health outcomes and maternal feeding behavior during toddlerhood (Journal of Nutrition, November 2021)
- Baby’s First Bites: A randomized controlled trial to assess the effects of vegetable exposure and sensitive feeding on vegetable acceptance, eating behavior and weight gain in infants and toddlers (BMC Pediatrics, Augustus 2019)
- Breast-feeding duration and child eating characteristics in relation to later vegetable intake in 2-6-year-old children in ten studies throughout Europe (Public Health Nutrition, April 2018)
- Use of different vegetable products to increase preschool-aged children’s preference for and intake of a target vegetable: A randomized controlled trial (Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, December 2016)
- Children and vegetables: Strategies to increase children’s liking and intake of vegetables (Promotieonderzoek, Oktober 2015)
- Choice-offering as a strategy to stimulate vegetable intake in young children. An in-home study (Appetite, Juni 2015)
- Efficacy of repeated exposure and flavour-flavour learning as mechanisms to increase preschooler’s vegetable intake and acceptance: Strategies to promote vegetable intake (Pediatric Obesity, Juni 2014)
- Repeated exposure more effective than flavour flavour learning as mechanism to increase vegetable consumption in pre-school children (Appetite, December 2013)
- Effectiveness of flavour nutrient learning and mere exposure as mechanisms to increase toddler’s intake and preferences for green vegetables (Appetite, Januari 2013)