Blog

Prei en wortels kind

Sara eet bloemkool!

Inmiddels zijn we 2 maanden verder na het opstarten van het inloopspreekuur iedere woensdagochtend bij het kindercentrum Pipeloi en kan ik jullie vertellen dat ik eind deze maand (24 juni) op een tweede locatie nog een inloopspreekuur ga starten in Wageningen bij Kinderdagverblijf ’t Klokhuis. Heel cool en heel gaaf! I am excited. Het leuke hiervan is dat niet alleen de ouders welkom zijn die hun kind bij ’t Klokhuis brengen maar iedereen is welkom. Ik hoop hiermee ook ouders te bereiken die bijvoorbeeld in Nood-West of Kortenoord wonen.

We weten hoe belangrijk het is dat kinderen een gezond eetpatroon aanleren, maar hoe doe je dat nu precies en waar kan ik het beste op letten als ouder. Ik kan je hierbij helpen. Door jarenlang onderzoek bij verschillende kinderdagverblijven en bij ouders & kinderen thuis heb ik veel kennis en ervaring die ik graag met je wil delen. Bovendien vind ik het belangrijk dat deze kennis niet alleen in een academische wereld zoals een universiteit blijft hangen maar dat deze kennis wordt toegepast en gebruikt in de praktijk, het echte leven zullen we maar zeggen.

Zo is bijvoorbeeld uit onderzoek gebleken dat de smaakontwikkeling al vroeg tot stand komt – in de baarmoeder vindt er al uitwisseling plaats, dus het is van belang wat je eet als je zwanger bent – en dat de eerste 2 jaar een belangrijke en gunstige periode is om deze smaakontwikkeling aan te leren. In feite wordt daar de basis gelegd van je smaakpalet, de voorkeuren die je dan ontwikkelt als kind zijn voorspellend voor later in je leven. We zijn natuurlijk nooit te oud om nieuwe smaken te leren waarderen maar jong geleerd is oud gedaan! Bovendien is bepaald gedrag moeilijk te veranderen dus is het beter om het direct goed te doen. Een investering als het ware voor later.

De eerste 2 jaar zijn dus een soort kans om je kind bloot te stellen aan allerlei soorten smaken, maar hoe kan je dat het beste doen en waar kan je op letten. Een tip die ik bijvoorbeeld geef is begin met groente i.p.v. met fruit. We worden geboren met een voorkeur voor zoete smaken en een afkeer voor bittere smaken. Dit is een gedachtegang vanuit de evolutieleer, zoet staat voor calorierijk en is belonend/verzadigend voor je lichaam terwijl de meeste planten giftig kunnen zijn, of giftige bestanddelen bevatten, bitter smaken, weinig calorieën bevatten en weinig verzadigend zijn. Baby’s krijgen de eerste maanden uitsluitend melk (zoete smaak). Bij het overgaan naar vaste voeding zou ik zeggen begin met groentehapjes want dat is een smaak die ze nog moeten leren waarderen en baby’s staan er dan relatief makkelijk open voor. Fruit gaat sowieso wel want de meeste fruitsoorten smaken zoet en deze smaak kennen ze al.

Hoe je dat precies doet en op welke signalen je het beste kan letten, zal ik in mijn volgende Blog schrijven. Eerst hoop ik op weer veel inlopers op mijn gratis spreekuur op een tweede nieuwe locatie ’t Klokhuis Wageningen, iedere maandagmiddag van 16:30 – 18:00. Daarnaast blijft het inloopspreekuur iedere woensdagochtend van 8.30 – 11.00 bij Pipeloi tot in ieder geval de zomervakantie ook van kracht. Het is zo leuk en inspirerend om mensen te kunnen helpen op deze laagdrempelige manier. Wees welkom op een van de spreekuren! Please share!

Victoire de Wild, juni 2019

Groente & Meer

www.groenteenmeer.nl

Posted in