Blog

Kind en pompoen

Universeel complimentjes geven

Vorige week heb ik mijn eerste Blog geschreven over Sara eet bloemkool, hierin leg ik uit dat je het beste eerst met groente kan beginnen i.p.v. met fruithapjes als je kind toe is aan zijn/haar eerste hapje omdat kinderen van nature een voorkeur voor zoete smaken hebben en een afkeer voor bittere smaken. Het is dus zaak om op tijd te beginnen met het aanbieden van verschillende soorten groentes omdat ze als het ware deze smaak nog moeten leren waarderen. Ik zal hier later op terug komen op welke signalen je dan het beste kan letten en wat deze signalen ons vertellen over je kind.

Maar eerst wil ik het graag over iets anders hebben met jullie. Het was namelijk zo leuk vorige week op het inloopspreekuur besprak ik de videobeelden van een avondmaaltijd van een Italiaan meisje van 16 maanden met haar moeder. Een van de dingen die me daarbij opviel was dat bepaalde gewoonten en gebaren universeel zijn. De moeder gaf regelmatig complimentjes aan haar dochter als ze weer een hapje groente nam. Dit deed ze in haar moeder taal, waarbij ik regelmatig de volgende termen hoorde “bravo, qui buono, bene così”. Nu spreek ik geen Italiaans maar uit zowel de reactie van het kind ALS UIT DE GEZICHTSUITDRUKKINGEN VAN KIND EN MOEDER kon ik opmerken dat het om iets positiefs ging. Hier word je toch blij van! Wat een mooie bevestiging hoe belangrijk het is om goed op je signalen van je kind te letten.

Er is veel onderzoek gedaan naar het gehoorzamen en leren luisteren van kinderen. Nu blijkt dat het veel beter werkt als je je kind vaak prijst en complimentjes geeft als hij/zij dingen goed doet, dan wanneer je hem/haar straft of verbiedt. Soms is het zelfs beter om lastig of moeilijk gedrag maar even te negeren, omdat je er met het verbieden en straffen extra aandacht aangeeft. Door die aandacht blijven kinderen het lastige gedrag herhalen, ze blijven erin hangen als het ware. Ze weten niks anders te verzinnen om jouw aandacht te krijgen. Hoe meer je je kind prijst als hij/zij dingen goed doet of goed probeert, hoe minder lastig gedrag hij/zij nodig heeft om jouw aandacht te krijgen. Negeren helpt alleen als je het aanvult met het prijzen van goed gedrag.

Wij vinden het ook leuk om complimentjes te krijgen, dat geldt ook voor kinderen. Wij als volwassenen vinden veel dingen normaal, maar voor kinderen zijn veel dingen nieuw en moeilijk en best een grote stap. Zij moeten nog veel dingen ontdekken en leren. Tip: het is goed om juist bij kleine dingen of stapjes in de goede richting of als ze iets proberen complimentjes te blijven geven. Bijvoorbeeld als een kind zelf de lepel vasthoudt en een hapje neemt, of het probeert, maar het eten van de lepel afvalt, kun je je kind prijzen omdat het al zo goed probeert zelf. Het geven van complimentjes is een leuke manier, maar tegelijkertijd ook een goede methode om het gedrag van een kind te beïnvloeden of bepaald gedrag wat je graag ziet te stimuleren. Probeer het maar eens uit!

Als je meer hiervan wil weten kijk dan op mijn website bij werkwijze en modules. Hierin staat beschreven welke methode ik gebruik om een gezond eetpatroon aan te leren bij kinderen die van melk overgaan naar vaste voeding. Een onderdeel hiervan is o.a. complimentjes geven.

Victoire de Wild.

Groente & Meer

www.groenteenmeer.nl

Posted in